ESLJP: Zbog zaštićenih najmoprimaca Hrvatska povrijedila pravo vlasnika

0
0
ESLJP: Zbog zaštićenih najmoprimaca Hrvatska povrijedila pravo vlasnika


Nemogućnost vlasnika da koristi vlastite stanove u kojima žive zaštićeni najmoprimci, odnosno ostvaruju odgovarajuću najamninu predstavlja povredu prava na mirno uživanje vlasništva, zaključio je Europski sud za ljudska prava.

U presudi nakon tužbe dvojice podnositelja protiv Hrvatskog suda zaključeno je da je država povrijedila prava na mirno uživanje vlasništva vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci.

Podnositelji su podnijeli tužbu sudu u Strasbourgu jer dugi niz godina nisu mogli koristiti stanove koje imaju u vlasništvu niti dobiti tržišnu najamninu zbog toga što su njihovi stanovi dani na korištenje zaštićenih najmoprimcima.

Odlučujući u ovim predmetima sud je odbio sve formalne pregovore tužene države smatrajući da se radi o situaciji kontinuiranog povreda prava vlasništva podnositelja, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred tim sudom.

Sud je u presudi notirao izmjene Zakona o najmu stanova koje su stupile na snagu 2018. koje je Ustavni sud ukinuo u rujnu 2020.

Stoga je sud primijećen da se ovi predmeti ni po čemu ne razlikuju od već presuđenog predmeta Statileo protiv Hrvatske s obzirom da nije došlo do zakonskih promjena u odnosu na prava vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, odnosno da i one promjene koje su učinjene nisu stupile na snagu jer su poništene odlukom Ustavnog suda, navode u priopćenju.

Sud je stoga utvrđen da nema razloga pristupiti svom stajalištu koji je zauzeo u ranijoj presudi u drugom slučaju te je utvrđen da je u ovim predmetima došlo do povreda prava na mirno uživanje vlasništva.

Procjenjujući odgovarajuću visinu najamnine sud imao je u vidu informacije o tržišnoj najamnini za slične stanove u relevantnom razdoblju io zaštićenoj najamnini na koju su podnositelji kao vlasnici imali pravo. Na taj je način odredio naknadu uzimajući u obzir kvadraturu stanova.

Sud je prvoj podnositeljici zahtjeva dosudio iznos od 54.200 eura na ime materijalne štete, 5000 eura na ime nematerijalne štete 1245 eura na ime troškova postupka.

Drugom podnositelju dosuđeno je 95.100 eura na ime materijalne štete, 5000 eura na ime nematerijalne štete i tisuću eura za troškove postupka.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Oznake

Source link

Facebook Komentari