Jandroković: Sabor nabavlja spremnike za odvajanje plastike, metala i stakla

0
1
Jandroković: Sabor nabavlja spremnike za odvajanje plastike, metala i stakla


Hrvatski sabor će, prema naputku svoga predsjednika Gordane Jandrokovića, nabaviti i posebne spremnike za odvajanje i odlaganje plastičnih i metalnih ambalaža te stakla, potvrđeno je Hini u srijedu poslijepodne.

„Za ubuduće, prema današnjem naputku predsjednika Sabora, nabavit će se i posebni spremnici za odvajanje i odlaganje plastičnih i metalnih ambalaža te stakla, čime će se dodatno unaprijediti razvrstavanje otpada u zgradi Hrvatskog sabora“, poručili su iz Sabora.

Naglasili su pritom da se u Saboru, uz miješani komunalni otpad, posebno razdvaja papir u svim uredskim prostorijama već 25 godina, te biootpad u odgovarajućim spremnicima u sanitarnim prostorijama.

O kojim se količinama otpada radi, iz Sabora su pokazali na primjeru ovogodišnjeg travnja.

Komunalne tvrtke odvezle su 39 spremnika miješanog otpada, tri spremnika na 240 litara biootpada te dva spremnika na 1100 litara plastičnog otpada. Količine odvezenog papira nisu mogle biti precizne odrednice, s obzirom na to da se odvozi zajedno s papirom iz zgrade Vlade.

“Sabor će i dalje doprinositi odgovornom zbrinjavanju otpada”

„Sabor će i dalje doprinositi odgovornom zbrinjavanju otpada i smanjenju njegovog štetnog djelovanja na ljudsko zdravlje i okoliš“, poručili su. Pitanje odvajanja otpada u Saboru otvoreno je za današnje rasprave o gospodarenju otpada koji će uvesti nove strandarde u to područje. „Krenimo od Sabora, umjesto samo kutije za papir, uvedimo i one za plastiku“, predložena je Marijana Puljak (Centar), poduprli resorni ministar Tomislav Ćorić i predsjednica Sabora Jandroković.

„Najavljujem da će Tajništvo dobiti zadatak da rade na dodatnom odvajanju“, obećao je Jandroković.

Suverenist Hrvoje Zekanović upozorio je, međutim, da se ne radi samo o Saboru. Radi se o ministarstvima, s obzirom na mjere krune svi, umjesto u restoranu, hranu u svojim uredima, radi se o tonama otpada koji nitko ne razvrstava, rekao je zastupnik pa je izbrojio kako se radi o stiroporskoj posudi, vrećici i jednokratnom priboru. „Smatram da od glave riba smrdi“, izjavio je.

Slijedom novog zakona, od idućeg mjeseca zabranit će se prodaja određenih jednokratnih plastičnih proizvoda, a od 1. siječnja iduće godine i laganih plastičnih vrećica za nošenje.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari