SpaceX misijom Crew-1 postavio novi rekord

0
1
SpaceX misijom Crew-1 postavio novi rekord


Tvrtka SpaceX je svojom Crew-1 misijom postavila novi rekord kada je posrijedi duljina misija jedne američke svemirske letjelice.

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da je misija Crew-1, čija se pozicija tijekom vikenda vratila s Međunarodnih svjetskih postaja, postavila novi rekord kada je posrijedi duljina misije jedne američke letjelice, piše engadget.com, višejezična tehnološka blog mreža.

Misija Crew Dragon kapsula Resilience u orbiti trajala je 168 dana, a na Zemlju se vratila tijekom vikenda sletjevši u bližu obalu Floride.

Prethodni je rekord u veljači 1974. godine postavio je posadu Skylaba, čija je misija trajala 84 dana.

Iz NASA-e ističu da je istodobno riječ o prvom noćnom slijeđenju američkih svemirskih letjelica od slijetanja Apolla 8 u oceanu u prosincu 1968. godine.

Postignuće nije u potpunosti neočekivano s obzirom na to da je posada Crew-1 na ISS-u trebala provesti oko šest mjeseci, provoditi razne eksperimente, svjetsko šetnje i ostale aktivnosti na Međunarodnoj svjetskoj stanici.

Misija posade Crew-2, koja je nedavno započela, trebala bi potrajati otprilike jednako dugo.

Treba istaknuti da upravo dovršena misija predstavlja značajnu prekretnicu. Pokazuje u kojoj su mjeri svemirski letovi evoluirali u pola stoljeća i dokazuje da su privatne svemirske letjelice dorasle nekim zahtjevnim zadaćama.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Oznake

Source link

Facebook Komentari