Pfizer očekuje 26 milijardi dolara prihoda od cjepiva

0
0
Pfizer očekuje 26 milijardi dolara prihoda od cjepiva


AMERIČKA farmaceutska kompanija Pfizer izvijestila je danas da u ovoj godini očekuje 26 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19, znatno povisivši procjenu zbog ubrzanog procjepljivanja građana diljem svijeta.

U prva tri ovogodišnja mjeseca prihod od cjepiva koje je Pfizer razvio u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech iznosio je 3.5 milijardi dolara.

U cijeloj godini očekuju prihod od 26 milijardi dolara, uz očekivanu isporuku 1.6 milijardi doza cjepiva, prema ugovorima potpisanim do sredine travnja. Do sada su očekivali da će iznositi 15 milijardi dolara.

U 2022. će proizvesti najmanje tri milijarde doza

Predviđaju da će u 2022. godini proizvesti najmanje tri milijarde doza.

“Na temelju dosadašnjeg iskustva mislimo da će vjerojatni ishod biti trajna potražnja za našim cjepivom protiv covida-19, slična onoj za cjepivom protiv gripe”, rekao je glavni izvršni direktor Albert Bourla u pripremljenim izjavama za telekonferenciju.

Pfizer i BioNTech ravnopravno dijele troškove i bruto dobit od cjepiva, koje se građanima dijeli u dvije doze, uz stopu učinkovitosti veću od 90 posto, prema trećoj fazi ispitivanja.

Pfizer je priopćio da očekuje zaradu na cjepivu, za razliku od, primjerice, AstraZenece i Johnson & Johnsona, koji su najavili da će njihova cjepiva biti dostupna na neprofitnoj osnovi do kraja pandemije.

Pfizer je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s prihodima od 14.6 milijardi dolara, što “odražava operativni rast po stopi od 42 posto”. Prilagođena dobit po dionici poskočila je 47 posto, na 93 centa.

U cijeloj godini očekuju prihod u rasponu od 70.5 do 72.5 milijardi dolara i prilagođenu dobit po dionici od 2.5 do 2.6 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source link

Facebook Komentari