Na Wall Streetu indeksi porasli, Nasdaq pao

0
1
Wall Street skočio na novu rekordu razinu, čekaju se nove mjere


NA WALL STREETU su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, dok je Nasdaq indeks pao zbog preusmjeravanja kapitala iz tehnološkog u cikličke sektore.

Dow Jones porastao je 238 bodova ili 0,70 posto, na 34.113 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,27 posto, na 4.192 boda. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,48 posto, na 13.895 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su potrošački, energetski i rudarski, koji bi trebali imati najviše koristi od potpunog ‘otvaranja’ gospodarstva i ubrzanja oporavka od koronakrize.

S druge strane, slabije su prošli tehnološki i komunikacijski sektor, koji su lani za ‘zatvaranja’ gospodarstva, predvodili po rastu cijena.

„Dionice koje su danas zabilježile najveći rast to zahvaljuju optimizmu u vezi ponovnog ‘otvaranja’ gospodarstva jer će ljudi izaći iz kuća i trošiti novce”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Nasdaq indeks pao je, pak, jer su cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Alphabet, Facebook i Microsoft, oslabile, premda su sve te kompanije ostvarile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u prvom tromjesečju.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 87 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

„To je već četvrto tromjesečje zaredom kako su prosječne zarade znatno premašile očekivanja”, kaže Ross Mayfield, analitičar u tvrtki Baird.

Zbog toga ulagače jučer nisu pokolebali nešto slabiji nego što se očekivalo podaci o rastu proizvodne aktivnosti u SAD-u u travnju.

Zahvaljujući snažnim zaradama kompanija, oporavku gospodarstva, golemim fiskalnim poticajima i izuzetno poticajnoj monetarnoj politici Feda, prošloga su tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 6969 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 15.236 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 6307 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source link

Facebook Komentari