Mrčela: Suci bi sami trebali birati predsjednika Vrhovnog suda

0
0
Vrhovni sud


Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela gostujući u Dnevniku HTV-a rekao je kako bi se prijepori o izboru predsjednika Vrhovnog suda mogao izbjeći tako da se promijeni sustav, da bi sami birali predsjednika Vrhovnog suda kao što je to s izborom predsjednika Ustavnog suda.

Mrčela je rekao da je prijepori o izboru predsjednika Vrhovnog suda u potpunosti politički, a mogao bi se izbjeći tako da se promijeni sustav, tako da sami biraju predsjednika Vrhovnog suda. Na taj način bi politika bila isključena u potpunosti. Na ovaj način, kao što je politika uključena sa svim prijeporima, pojačava se dojam da politika ima utjecaj na pravosuđe, rekao je Mrčela. On se sezalaže da se strukturi u potpunosti ostavi da bira svog predsjednika.

Tu trebaju izmjene Ustava, a za to opet treba politički konsenzus. Ako je političarima stalo da ne postoji dojam da oni utječu na bilo što u sudbenoj vlasti, onda vjerujući da će se lako dogovoriti da izmijene Ustav u tom dijelu, rekao je Mrčela.

Jedinstvena kandidatkinja Zorana Milanovića je Zlata Đurđević. Na pitanje je li time pridonio da se drugi stručnjaci ne jave na natječaj, Mrčela je rekao kako ovlašteni predlagač ima pravo predložiti koga hoće.

Ovlašteni predlagači neće predložiti nikoga s Vrhovnog suda, prema tome tu je teško očekivati ​​da će netko s Vrhovnog suda javiti, rekao je Mrčela. Imamo petero kandidata i to nije malo. Ne mislim da treba biti 28, ali vjerojatno svatko tko misli da zaslužuje tu poziciju se javio, rekao je.

Mrčela je rekao i da bi Milanović trebao predložiti nekoga od onih koji su se javili na poziv. “Ja ne mogu nagađati hoće li se to dogoditi ili ne. Kada prijedlog dođe na Vrhovni sud, održat će se opća sjednica, mi ćemo dati svoje mišljenje, ono što ne obvezuje nikoga. Onda ćemo vidjeti. Možda bi bilo bolje da to mišljenje obvezuje. To je bila preporuka GRECO-a, da se strukturira veći utjecaj na izbore. Da je smanjio utjecaj politike, rekao je.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari