Desnica pobijedila na izborima u Madridu prema izlaznim anketama

0
0
Desnica pobijedila na izborima u Madridu prema izlaznim anketama


Konzervativna Narodna stranka (PP) predvođena čelnicom Isabel Ayuso pobijedila je u utorak na prijevremenim regionalnim izborima u Madridu osvojivši između 62 i 65 od 136 mjesta u lokalnom parlamentu, pokazuje izlazna anketa.

Budući da konzervativci nemaju natpolovnu većinu očekuju se razgovori o koalicijskoj vladi s desne strane Vox koja je osvojila 12 do 14 mjesta.

Ayuso, 42-godišnja novinarka s magistriranjem iz političkih komunikacija, predsjednica je pokrajine Madrida od kolovoza 2019.

Njezin PP od 1995. vlada Madridom koji je uz Kataloniju i Baskiju jedna od gospodarskih najmoćnijih dijelova Španjolske i na kojoj otpada 19 posto nacionalnog BDP-a.

Ayuso je prijevremene izbore sazvala nakon što je pukla suradnju s manjinskim koalicijskim partnerom, strankom centra Građani koji u subotu nisu ušli u parlament.

Socijalisti, koji vladaju Španjolskim, na drugom su mjestu s osvojenih između 20 i 25 mandata, a treće mjesto je pripalo lijevoj formaciji “Više Madrida” s 21 do 24 mjesta u parlamentu.

Desni Vox kojim je ljevica plašila birače četvrti je i izgledan je njegov prvi dolazak u vladu Madrida, pokazuje izlazna anketa objavljena na javnoj televiziji RTVE.

“Fašizam ili demokracija”, bila je poruka lijevog Unidas Podemosa koji će imati 10 ili 11 mjesta. Podemosov lider Pablo Iglesias napustio je potpredsjedničko mjesto u španjolskoj vladi kako bi se kandidirao na izborima u Madridu, no stranka nije pala na treću poziciju na ljevici.

U utorak je na biralištu bilo moguće nešto više od pet milijuna stanovnika glavnog grada Španjolske i okolice s pravom glasa. U redu su čekali s maskama i morali su dezinficirati ruke.

Izlaznost je bila 69 posto, jedanaest posto više nego na izborima prije dvije godine.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Oznake

Source link

Facebook Komentari