Udruga sudaca za mladež predložila niz novih mjera: Zaštitite djecu od nasilja

0
3
Udruga sudaca za mladež predložila niz novih mjera: Zaštitite djecu od nasilja


Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež predložila je u srijedu niz mjera za sveobuhvatnu zaštitu djece od nasilja i zlostavljanja, uključujući preventivne i edukacijske programe, nove zakone o udruženju i posvojenju te specijalizirane sudove.

Udruga podsjeća kako je prije više od 30 godina UN-ova Konvencija o pravima djeteta iz 1989. godine obvezala države da poduzme sve potrebne zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere zaštite djeteta od svakog oblika tjelesnog ili emocionalnog nasilja, zanemarivanja, zlostavljanja ili iskorištavanja.

Te mjere moraju obuhvatiti djelotvorne postupke uvođenja socijalnih programa za pružanje potrebnih pomoći djetetu i onima koji o njemu brinu druge oblike prevencije i utvrđivanja, izvještavanja, ukazivanja, istraživanja, postupanja i praćenja slučajeva zlostavljanja djeteta.

Predlažu sveobuhvatne preventivne programe, zdravstvenu edukaciju…

“Stoga predlažemo da država napravi sveobuhvatni preventivni program u vrtićima, školama, domovima zdravlja, knjižnicama (odjelima za djecu) lokalne zajednice za djecu i roditelje te stručnjaka koji s njima rade kako bismo smanjili broj zlostavljane djece. Zdravstvenu edukaciju za rizične obitelji trebalo bi provoditi po liječnicima pedijatrima i liječnicima školske medicine, nadzor takvih obitelji obuhvatiti s patronažnim sestrama “, navodi u priopćenju predsjednica Udruge sudac za mladež, obiteljske suce i stručnjake za djecu i mladež (USZM) Lana Petö Kujundžić.

Od Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, ai ostalim Učilištima trebalo je zatražiti provođenje istraživanja slučajeva zlostavljanja djece i prijedloga za djelotvorno preveniranje takvih oblika ponašanja. Nadležno ministarstvo trebalo bi organizirati obvezne predmete o pravima djece, zlostavljanju i zanemarivanju međuljudskih odnosa na svim sveučilištima i učilištima društvenih znanosti i medicine.

IZ USZM pozivaju ministarstva da naprave programe prevencije, socijalni program, edukativni program za studente kao i osnaže terenski rad stručnjaka socijalne skrbi kako pruža adekvatnu i pravnu pomoć djeci.

“Nova zakonska rješenja udomiteljstva i posvojenja trebaju se usvojiti u radnim skupinama ne samo pravnika već i pomagačkih struktura, psihologa, socijalnih pedagoga i socijalnih radnika. Predlagani obiteljski sudovi kao specijalizirani sudovi unutar redovnih sudova trebali bi biti izdvojeni od općinskih sudova sa obiteljskim sucima i izvanpravnom strukom, psiholozima, socijalnim pedagozima i socijalnim radnicima ”, ističu iz USZM.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari