Njemački stručnjak: Mlađe žene cijepljene AstraZenecom izložene zgrušavanju krvi

0
2
Njemački stručnjak: Mlađe žene cijepljene AstraZenecom izložene zgrušavanju krvi


Pojava vrlo rijetkog stanja zgrušavanja krvi kod žene mlađih od 60 godina koje su primile AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 bila je 20 puta veća od očekivanog, rekao je u srijedu član njemačkog odbora za cjepivo Christian Bogdan.

Njegovi komentari dolaze nakon što su Europska agencija za lijekove (EMA) i britanski medicinski regulator prepoznali moguću vezu između cjepiva AstraZeneca i rijetkih krvnih ugrušaka povezanih s niskim razinom trombocita. EMA je detaljno pregledala 86 slučajeva pojave krvnih ugrušaka, uključujući 18 smrtnih slučajeva.

Od 34 milijuna primljenih doza, 169 slučajeva pojave krvnih ugrušaka

Većina osoba s ugrušcima bile su žene, međutim od 34 milijuna primljenih doza EMA prijavila je samo 169 slučajeva pojave krvnih ugrušaka, što pokazuje da su oni rijetkost. Za usporedbu, četiri žene od 10.000 dobile bi krvni ugrušak zbog uzimanja oralnih kontracepcija.

Bogdan nije precizirao koliko se slučajeva pojave krvnih ugrušaka mogu očekivati ​​u normalnoj populaciji, ali rekao je da veća zastupljenost u jednoj populacijskoj skupini tijekom određenog vremenskog razdoblja predstavlja „vrlo jasan signalni rizik“.

“Gledali smo koliko se slučajeva događa u društvu kao pozadinsku incidentnost i uspoređivali smo to sa slučajevima uočenima između četiri i 16 dana nakon cijepljenja”, rekao je na internetskom sastanku u organizaciji Science Media Centra.

“Kad to uzmete u obzir, onda dolažite do mjere koja pokazuje da je 20 puta više kod žene između 20 i 59 godina”, rekao je.

Njemački odbor preporučio je prošli tjedan da osobe mlađe od 60 godina, koje su primile prvu dozu cjepiva AstraZenece, dobiju drugu dozu drugog drugog cjepiva.

Zdravstveni stručnjaci na internetskom su sastanku rekli da je „potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo što ljudi mogu potražiti stvaranje ugrušaka, kao i precizni mehanizmi koji ih dovode“.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Oznake


Source link

Facebook Komentari