Ministri zdravstva EU-a nisu se uspjeli dogovoriti oko upotrebe AstraZenece

0
1
Ministri zdravstva EU-a nisu se uspjeli dogovoriti oko upotrebe AstraZenece


Ministri zdravstva članice Europske unije nisu u srijedu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu cjepiva AstraZeneca protiv covida-19, unatoč pozivima na koordinaciju među državama članicama kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti spram tog cjepiva.

Ministri su održali izvanredni virtualni sastanak neposredno nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjelini AstraZenece nakon što su pronađene moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka. Ipak, EMA je objavila da prednost cjepiva i dalje nadilazi rizike.

Prije sastanka ministra je Portugal, koji trenutno predsjeda Vijećem EU-a, poslao pismo u kojem se ministri, po agenciji Reuters, pozivaju da potraže zajednički jezik oko upotrebe cjepiva.

No ministri se na sastanku nisu složili oko zajedničkog stava i zadržali su različite smjernice.

Jedan dužnosnik EU-a rekao je da će se razgovori nastaviti na narednim sastancima.

“Očekujemo da će ovi podaci iz EMA-e imati izravan utjecaj ne samo na nacionalne planove cijepljenja, već i na povjerenje naših građana u cjepiva protiv covida-19”, upozorili su iz Portugale u pismu ministarstva u utorak.

EU se bori sa sporom provedom cijepljenja uzrokovanim problemima s oppskrbom i promjenama podataka u upotrebi cjepiva AstraZeneca, koje su pojačale sumnje spram tog cjepiva.

„Usklađivanje na razini EU bit će ključno za zaustavljanje širenja dezinformacije“, dodaje se u pismu iz Portugala.

“Nužno je da slijedimo koordinirani europski pristup. Pristup koji građane ne zbunjuje i koji ne potiče sumnje u cjepivo ”, rekla je povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides ministrima na sastanku.

Različite dobne granice

Zemlje EU-a preporučile su različite dobre granice za cijepljenje AstraZenecom-a, iako EMA nije preporučila zbog nedostatka podataka koji opravdavaju.

Njemačka je ograničila upotrebu cjepiva AstraZeneca za osobe starije od 60 godina i visoko prioritetne skupine, a državna komisija za cjepiva preporuke je osobama mlađim od 60 godina koje su dobile prvu dozu AstraZenece trebaju dobiti drugu dozu nekog drugog cjepiva.

Francuska i Belgija rekle su da se cjelovito AstraZenece smije dati samo osobama starijim od 55 godina.

U Finskoj se ono daje samo osobama starijim od 65 godina.

Italija je u srijedu preporučila da se cjelovito AstraZenece cijeni samo stariji od 60 godina.

Ostale zemlje EU trenutno nemaju ograničenja na cjelovito AstraZenece.

Na samom početku provociranja strategije cijepljenja krajem siječnja, Njemačka i Francuska preporučile su da se cjepivo AstraZeneca daje samo osobama mlađim od 65 godina, a Italija i Španjolska u početku su savjetovale samo mlađe od 55 godina jer smatraju da nema dovoljno podataka o ispitivanju cjepiva na starijim ljudima.

Cjepivo je također povučeno u ožujku u nekoliko zemalja EU-a nakon što su se pojavili prvi slučajevi zgrušavanja krvi, unatoč nedostatku uzročne veze s cijepljenjem.Source link

Facebook Komentari