Ravnatelj KB-a Dubrava: Imamo lijekova za još pet-šest dana

0
0
Ivica Lukšić


“Velika razlika u odnosu na zimu je da imamo sve više mlađih ljudi. Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta. Imamo dosta pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom “, rekao je Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

“Možda upravo zbog dobivanja se pacijenti oporave brže nego što je bilo ove zime tako da, srećom, imamo manje mrtvih nego u prošlom valu”, dodao je Lukšić.

Otkrio je kako u KB-u Dubrava imaju kontinuirani rast bolesnika, samo danas nešto više od 280. Od toga je 52 pacijenta na respiratoru.

“Imamo četiri intenzivne jedinice, u pripremi je peta”, rekao je Ivica Lukšić.

Europska agencija za lijekove (EMA) zaključila je kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, rodom ili poviješću bolesti, no naglasila je da je to cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv puno opasnih zdravstvenih posljedica covida-19.

“Moramo vjerovati regulatornim agencijama i mislim da je važno da se čim više ljudi cijeni. Određene reakcije na to cjelovito postoje, ali korist im je, kao što kažu, puno veća ”, poručio je Dnevnik HTV-a.

“Hrvatska mora razmisliti o nabavi drugih cjepiva”

Lukšić smatra da će Hrvatska morati razmisliti o nabavi drugih cjelina ako skepsa javnosti prema AstraZencima bude i dalje rasla.

Ravnatelj KB-a Dubrava rekao je da se i na današnjem sastanku stručnih skupina raspravljalo o ponovnoj aktivaciji Arene Zagreb gdje bi se smjestili oboljeli od koronavirusa.

“U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno i ako bi to moglo doći. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih valova i na kraju imamo dovoljan broj respiratora. U mnogim stvarima smo sada u povoljnijoj situaciji prije, ali činjenica je da i sve druge bolnice imaju svoje covid-odjele ”, kaže.

“KB Dubrava ima lijekova za određeno vrijeme”

Što se tiče obustave isporuke lijekova, Lukšić je rekao kako KB Dubrava ima lijekova na određeno vrijeme.

“Ako bi kriza potrajala, sigurno bismo došli u delikatnu situaciju. Imamo lijekova za još 5-6 dana. Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija “, poručio je Lukšić dodajući kako za sada nisu morali niti jednom pacijentu reći da nemaju lijekova za njega.

“Svjesni smo ozbiljnosti i sa svoje strane smo učinili sve što je moguće, ali problem je puno kompleksniji. Činjenica je da naš sustav treba ozbiljno reformirati. Očigledno je da ovaj način nije dobar jer sukcesivno imamo isti problem i rješavamo ga na isti način. Trebamo promijeniti paradigmu odnosa i pristupiti stvarnom restrukturiranju sustava ”, zaključio je Lukšić.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari