Iran i Kina potpisali 25-godišnji sporazum o trgovinskoj suradnji

0
2
Iran i Kina potpisali 25-godišnji sporazum o trgovinskoj suradnji


Kineski i iranski ministri vanjskih poslova potpisali su u subotu sporazum o trgovinskoj suradnji u trajanju od 25 godina na svečanosti koja se izravno emitirala na državnoj televiziji.

“Na naše odnose s Iranom neće utjecati na trenutačnu situaciju, oni će biti trajni i strateški”, citiralne agencije kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Yija koja je potpisala sporazum s kolegu Mohamada Javada Zarifa.

„Iran neovisno odlučuje o svojim odnosima s drugim zemljama i nije poput nekih zemalja koje mijenjaju svoj stav jednim telefonskim pozivom“, dodali su.

Wang se susreo s predsjednikom Hasanom Rouhanijem prije potpisivanja sporazuma koji uključuje kineska ulaganja u ključne sektore poput energetike i infrastrukture.

“Sporazum je primjer uspješnih diplomacija”, rekao je Rouhanijev savjetnik Hesamedina Ashenu za iranske medije.

“Snaga zemlje je u njezinoj sposobnosti da se pridruži koalicijama, a ne da ostane izolirana”, dodao je.

Kina, jedan od najvećih iranskih trgovinskih partnera i dugogodišnji saveznik, dogovorila se 2016. godine da će tijekom desetljeća povećati bilateralnu trgovinu više od deset puta, na 600 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da će Peking pokušati zaštititi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i braniti legitimne interese kinesko-iranskih odnosa.

Sjedinjene Američke Države, jedna od potpisnica sporazuma s Teheranom, trebaju se vratiti tom dokumentu iz kojeg je 2018. jednostrano povučen bivši američki predsjednik Donald Trump.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Oznake

Source link

Facebook Komentari