Epidemiologinja: Britanski soj brže se širi, simptomi se brže razvijaju

0
2
Epidemiologinja: Britanski soj brže se širi, simptomi se brže razvijaju


Epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić gostovala je u Novom danu gdje je pojasnila kako je u Hrvatskoj došlo do porasta broja zaraženih koronavirusom.

“U posljednjih mjesec dana broj novooboljelih se povećava i ako pogledamo brojke od prethodnog tjedna i tjedna prije, taj broj se ubrzava i povećava. Imamo kontinuirani porast posljednjih mjesec dana što djelomično možemo obrazložiti popuštanjem mjera. Neke su se djelatnosti otvorile, ljudi se više druže, dolazi toplije vrijeme, a prisutni su i ovi mutirani sojevi koji se brže šire”, pojasnila je epidemiologinja.

Dodala je da britanski soj dominira u odnosu na druge sojeve koji su zabilježeni u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj imamo veliki udio britanskog soja u broju testiranih uzoraka. To se kreće oko 40 do 50% udjela britanskog soja u testiranim uzorcima i taj udio raste tijekom vremena. Možemo reći da ovaj soj dominira među drugim, a zabilježeni su i češki i južnoafrički.”

Nemeth Blažić je navela i po čemu se britanski soj razlikuje od drugih.

“On se od početka brže širi, a vremenom se dobivaju i informacije da taj soj možda ima i neke razlike u kliničkoj slici i ishodu bolesti. Simptomi se brže razvijaju, kraće vrijeme traje od početka nekih simptoma koji zahtijevaju hospitalizaciju do razvoja potrebe za pomoći u disanju i respiratora. Dosta je više mlađih osoba u bolnicama, to su osobe oko 50 i 60 godina, mlađi od onih u prvom valu”, pojasnila je Nemeth Blažić.

Pojasnila je i što se očekuje s dolaskom toplijeg vremena.

“S toplijim vremenom će se prijenos na druge ljude smanjiti. To smo vidjeli tijekom proljeća i ljeta prošle godine”, rekla je Nemeth Blažić.

Komentirala je očekuje li se porast zaraženih nakon Uskrsa.

“Vjerojatno će možda biti malo veći broj oboljelih s obzirom na praznike, putovanja i okupljanja ljudi, ali teško je to reći dok se brojke ne vide, takva predviđanja su vrlo teška kod ovakve bolesti”, istaknula je Nemeth Blažić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari