Više od tisuću preminulih od koronavirusa u Crnoj Gori od početka pandemije

0
2
koronavirus, Češka


Crna Gora je u nedjelju prešla granicu od tisuću preminulih od posljedica zaraze koronavirusom, dok je istodobno prvi put od Drugog svjetskog rata u ‘covid godini’ zabilježila negativan prirodni prirast.

Po podacima koje su u nedjelju objavile zdravstvene vlasti Crne Gore, u posljednjoj 24 sata registrirane su 502 nove slučajeve zarade dok su prijavljene četiri smrtne ishode povezane s covidom-19.

„Ukupan broj preminulih povezanih s covid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1003“, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Crna Gora će sredinom ožujka obilježiti godišnjicu od potvrđenog prvog slučaja koronavirusa u zemlji, nakon čega je uslijedilo opće zaključivanje država, pa je prvi val koronavirusa u toj zemlji od svega devet života, ukupno su zarazile 324 osobe.

Krajem svibnja prošle godine Crna Gora se oglašavala za prvu ‘corona free’ državu, koja će omogućiti graditi turističku sezonu, a ne već sredinom lipnja virus je ponovo na teritoriji Crne Gore i počinje se nekontrolirano širiti.

Od sredine lipnja do danas više od 75.000 Crnogoraca zarazilo se koronavirusom, odnosno 12 posto stanovništva, dok je trenutno aktivno preko 8,5 tisuća zarada.

Cijepljenje protiv koronavirusa u Crnoj Gori počelo je prije sedam dana i to ruskim cjepivom Sputnjik V koje je ta država dobila kao donacija Republike Srbije, dok će kineska donacija od 30 tisuća doza stići u Podgorici za nekoliko dana.

Prvi put od Drugog svjetskog rata više umrlih nego rođenih

Prema podacima koje je za 2020. objavljen crnogorski zavod za statistiku – Monstat, prvi put od Drugog svjetskog rata, prošle godine je u Crnoj Gori zabilježen negativni prirodni prirast.

U 2020. godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa, u Crnoj Gori rodile se 7082 osobe, dok ih je preminulo 7278.

Statistika također pokazuje da je u 2020. u Crnoj Gori je gotovo 700 osoba više od 2019.

Korona kriza utjecala je i na to da mladi odgađaju sklapanje braka, pa se lani vjenčalo svega 2107 parova, za razliku od prethodnih godina kada je broj novih brakova uvijek bio veći od 3000.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari