Evo koje se sve mjere najvjerojatnije popuštaju od 1. veljače

0
4
Evo koje se sve mjere najvjerojatnije popuštaju od 1. veljače
Danas je održan sastanak vlade i Stožera na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima kada je riječ o epidemiološkim mjerama. Aktualne mjere ističu 31. siječnja, a Index saznaje da je postignut određeni konsenzus oko blagog popuštanja mjera 1. veljače. Najviše popuštanja bit će u segmentu sporta i rekreacije, no, kako smo doznali, na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.
Otvaranje teretana?

Izgledno je da će se u ponedjeljak 1. veljače otvoriti teretane, no to još nije potpuno sigurno. Naime, nema čvrstih znanstvenih dokaza da su teretane mjesta na kojima se pojačano širi zaraza, a treba podsjetiti i na to da teretane nisu bile u posljednjem nacrtu za zatvaranje krajem studenog kada su se uvodile strože mjere, no ipak su na kraju uvrštene na popis onoga što se zatvara.

Vrlo je izvjesno i da će se, kad je riječ o sportu, proširiti krug onih kojima su dozvoljeni treninzi i natjecanja, barem kad je riječ o sportu na otvorenom. No, kako smo doznali, moguće je i da se djeci dozvole treninzi u zatvorenim prostorima. Prema aktualnim mjerama, koje su na snazi do 31. siječnja, treninzi i natjecanja su dozvoljeni samo za sportaše 1., 2. i 3. kategorije.
Otvaranje terasa i dozvola kafićima da prodaju kavu za van?
Kada je riječ o kafićima, najizglednije je da će se od 1. veljače dopustiti prodavanje kava i sličnih napitaka za van. Podsjetimo, žestoke reakcije ugostitelja stizale su upravo na odluku prema kojoj kafići ne mogu prodavati ni kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice. Restoranima koji su također zatvoreni za goste omogućena je barem dostava, dok su kafići protekla dva mjeseca potpuno zatvoreni.
Kako doznaje Index, još uvijek je u igri otvaranje terasa restorana i kafića od 1. veljače. Od resornog Ministarstva, kao i od drugih ministarstva čiji bi sektori mogli biti obuhvaćeni popuštanjem, očekuje se dodatna evaluacija prema kojoj bi trebala biti donesena konačna odluka. Ako doista bude donesena odluka o otvaranju terasa, izgledno je da bi rad bio ograničen, vjerojatno do 22 sata.
Učenici viših razreda osnovne se vraćaju u škole

Učenici viših razreda osnovne škole u veljači bi se vratili u škole, umjesto online nastave koju sad pohađaju.
Na današnjem se sastanku razgovaralo i o ukidanju zabrane privatnih okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva, no to, kako smo saznali, nije realno.
Doznajemo i da bi, kako sada stvari stoje, dozvoljeni brojevi osoba na raznim vrstama okupljanja trebali ostati kakvi su i sada.
Konačne odluke o tome što će se popustiti bit će donesene sredinom tjedna, najvjerojatnije u srijedu.Source link

Facebook Komentari