Stižu podaci županija, u Sisačko-moslavačkoj 100 novih. Uvedene promjene na granicama

0
3
Stižu podaci županija, u Sisačko-moslavačkoj 100 novih. Uvedene promjene na granicama


JUČER je zabilježeno 1135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5300. Preminulo je 26 osoba.

Donesene nove mjere na granicama

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je donesena nova odluka o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država s novim sojem virusa. 

“Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država, koji je sastavni dio odluke, donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR test bude negativan.

To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini EU”, kazao je Božinović.

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će iste moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne suglasnosti Stožera, dodao je Božinović.

U veljači se otvaraju terase kafića i restorana?

Stožer je do kraja siječnja produžio mjere, a Index doznaje kako je najranije popuštanje mjera u Hrvatskoj moguće sredinom veljače.

“Prvo popuštanje mjera bit će dozvola rada kafićima i restoranima, ali samo na terasama. Ne može se dopustiti ranije otvaranje, ako vidimo koliko je teška epidemiološka situacija, ne samo kod nas već i u zemljama u okruženju. Iako su nam pale brojke, to nije ni približno dovoljno da bi se popustilo s mjerama. Vidimo da se u Velikoj Britaniji pojavio novi soj koronavirusa. Vidimo da je i Njemačka odlučila produžiti mjere sve do Uskrsa. Moramo biti ozbiljni”, rekao je Indexu izvor blizak Stožeru.

Stanje po županijama (temeljem podataka lokalnih stožera)

  • Požeško-slavonska: 23 nova
  • Osječko-baranjska: 50 novih
  • Koprivničko-križevačka: 40 novih
  • Istarska: 13 novih
  • Sisačko-moslavačka: 100 novih
  • Vukovarsko-srijemska: 37 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska: 52 nova
  • Ličko-senjska: 7 novih
  • Zadarska: 45 novih
  • Dubrovačko-neretvanska: 27 novih

IZ MINUTE U MINUTU

10:05 Ličko-senjska: 7 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19, 4 osobe su izliječene.

Po dvije oboljele osobe su s područja Gospića, Novalje i Senja te jedna s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 21 osoba.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2742 osobe od čega je 66 aktivnih slučaja, 92 osobe su preminule te je ukupno izliječeno 2584 osobe.

10:06 Dubrovačko-neretvanska: 27 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom (sedam je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 14 osoba iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, tri iz Metkovića, dvije iz Korčule te po jednoj iz Janjine, Konavala, Ploča i Vele Luke.

Od spomenutih slučajeva dva su korisnika i jedan djelatnik Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia. Ukupno je zaraženo 12 osoba muškog spola i 15 osoba ženskog spola, a za njih 18 je utvrđena epidemiološka veza. Preminule su dvije osobe: jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1939.g.) i jedna muška osoba iz Korčule (rođ. 1959.g.). Izliječene su 22 osobe: deset iz Dubrovnika, po tri iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke, dvije iz Konavala te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 315 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 35 787
uzorka.

10:05 Zadarska: 45 novih

Na području Zadarske županije 45 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar(19), Benkovac(4) i Biograd na Moru(4) te Pakoštane(2), Polača(1), Posedarje(2), Preko(8), Sukošan(2), Sv.Filip i Jakov(1), Vir(1) i Zemunik Donji(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 332 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1194 stanovnika, a od bolesti su se oporavile još 52 osobe. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 36 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 12 pacijenata. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan 7 je novooboljelih pacijenata od koronavirusa.

9:47 Vukovarsko-srijemska: 37 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 37 novih pozitivnih osoba na covid-19, od čega je 30 pozitivnih na PCR testiranju, a 7 na brzom antigenom testu (šest osoba iz Vinkovaca, po četiri iz Vukovara, Iloka i Bršadina, po tri iz Županje i Gunje, po dvije iz Babine Grede, Nuštra i Privlake te po jedna iz Borova, Drenovaca, Ivankova, Trpinje, Markušice, Mohova i Tovarnika). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 8069, od kojih je 7712 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 170 ljudi. Trenutačno su u županiji 54 osobe hospitalizirane zbog bolesti covid-19. U protekla 24 sata testirane su 303 osobe te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 36.544. U samoizolaciji na području županije je 571 osoba. Jučer je županija imala 27 novooboljelih. 

9:40 Bjelovarsko-bilogorska: 52 nova

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom. 21 novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara, 10 ih je iz Daruvara, pet iz Grubišnog Polja, četiri iz Garešnice, po tri iz Kapele i Nove Rače, po dvije iz Velike Trnovitice i Šandrovca, a po jedna je novooboljela osoba iz Sirača i Rovišća.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutačno je na liječenju 47 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih sedam na respiratoru. Na opservaciji je 13 pacijenata. Preminule su tri osobe s koronavirusom, čime dolazimo do 101 preminule osobe od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U samoizolaciji je 707 osoba. Jučer je županija imala 20 slučajeva zaraze. 

9:32 Sisačko-moslavačka: 100 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je sto novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Riječ je o trideset i šest osoba s područja grada Siska, dvadeset i tri osobe s područja grada Petrinje, dvadeset i jednoj osobi s područja grada Kutine, šest osoba s područja grada Popovače, četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Martinska Ves, dvije osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Lipovljani te jednoj osobi s područja općine Velika Ludina.

9:18 Istarska: 13 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 303 uzorka briseva na covid-19. Potvrđeno je 13 novozaraženih osoba s područja županije. Za 11 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

U epidemiološkoj obradi nalaze se 2 osobe. Izliječeno je 27 osoba. Trenutno je 247 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1068 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 50 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru. Preminula je jedna covid-19 pozitivna osoba (1931. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

8:56 Koprivničko-križevačka: 40 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 na području županije potvrđeno 40 novih slučajeva bolesti covid-19.

Na području županije trenutno su aktivna 184 slučaja bolesti covid-19, ozdravila je 21 osoba, a na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 33 osobe. Od početka pojave virusa na području županije bolest covid-19 potvrđena je kod 5542 osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeta su 102 uzorka sa sumnjom na SARS-CoV-2, a od početka pojave koronavirusa na području županije ukupno su testirane 17.672 osobe.

8:45 Osječko-baranjska: 50 novih

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirana su 284 uzorka od kojih je 50 bilo pozitivno.

Najviše je sa šireg područja grada Osijeka, njih 14. Slijede gradovi Našice s četvero novopozitivnih, Valpovo, Đakovo i Beli Manastir po tri, Belišće dvije i Donji Miholjac s jednom novopozitivnom osobom. Općine Antunovac, Jagodnjak i Koška bilježe po dvije novopozitivne osobe, dok po jednu bilježe općine Đurđenovac, Erdut, Čeminac, Levanjska Varoš, Bilje, Darda, Kneževi Vinogradi, Petrijevci, Podgorač i Punitovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od covida-19, i to 68 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 18 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 38 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 841 osoba.

Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba s područja OBŽ-a. 

8:15 Požeško-slavonska: 23 nova

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 256 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 191 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 65 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 421 osoba, a ukupno je testirano 25.226 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 160 uzoraka, od kojih su 23 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Source link

Facebook Komentari