Plenković: Nema zapreke da javnost zna tko je sudjelovao u obnovi nakon rata

0
3
Premijer najavio nove mjere, bit će spremne u petak

Plenković je izvijestio kako je dao nalog državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se sistematizira popis vezan za obnovu kuća nakon Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji te poručio kako nema zapreke da to bude dostupno javnosti.

To, dodao je, treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata.

Tu je bilo puno modela, važno je ući u detalje prije donošenja zaključaka“, istaknuo je premijer.

Naveo je da je od 28. prosinca ukupno zabilježeno 849 potresa, od čega 75 jačine 3 po Richteru, 11 iznad 4 po Richteru i tri potresa magnitude veće od 5 po Richteru, istaknuvši da takva situacija uznemiruje sugrađane.

Ponovno je zahvalio svima koji pomažu sugrađanima te volonterima koji su u proteklim tjednima pomogli sugrađanima “bilo da su došli raditi, donirali ili kao ugostitelji pripremali obroke, bilo da su došli iz drugih krajeva Hrvatske ili su bili ugostitelji iz Sisačko-moslavačke županije“.

Naveo je da je dosad prijavljena 41.500 šteta, pregledano 18.370 zgrada i kuća. “To je, kada uspoređujemo sa Zagrebom gdje je u tri mjeseca pregledano 25.000 objekata, jako učinkovito i brzo”, ocijenio je premijer.

Naglasio je da se osigurava intenzivnije cijepljenje sugrađana na covid-19 s obzirom na posebne okolnosti i teže pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Vezano za jednokratnu pomoć unesrećenima – 2500 kuna za samce i 3500 kuna za obitelj, Plenković je naveo da je podneseno više od 14.000 zahtjeva, a isplaćeno 10,5 milijuna kuna.

Kada se svi zahtjevi obrade to će biti oko 50 milijuna kuna jednokratne pomoći, rekao je.Source link

Facebook Komentari