Uskoro kreće glasanje o opozivu Trumpa, za njegov opoziv su i neki republikanci

0
2
Uskoro kreće glasanje o opozivu Trumpa, za njegov opoziv su i neki republikanci


OSAM dana uoči isteka Trumpovog mandata Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se republikanski predsjednik optužuje za poticanje pobune u govoru svojim pristašama prije nego što su oni nasilno upali u američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je za rezultat imalo i petero poginulih.    

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno jučer, uz 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasali rezoluciju kojom se potpredsjednik Pence poziva da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu. Pence je taj zahtjev odbio.

Ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa, koji provodi suđenje. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. No obična većina može odlučiti da se ne može ponovno kandidirati. Demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu pa se očekuje da će prijedlog proći.

Kako će izgledati današnji dan?

Zastupnici se sastaju u 9 sati po lokalnom vremenu (15 sati u Hrvatskoj). Na početku se očekuje utvrđivanje pravila po kojima će se voditi rasprava o opozivu. To bi trebalo trajati oko sat vremena, piše BBC.

Potom slijedi rasprava o opozivu koja bi trebala trajati oko dva sata.

Nakon te rasprave slijedi prvo glasanje. Nakon glasanja se očekuje nekoliko sati rasprave o pojedinačnim člancima opoziva. Republikanci dobivaju po jedan sat za svaki članak, demokrati također jedan. Budući da u ovom slučaju postoji samo jedan članak, očekuje se da će rasprava trajati dva sata.

Nakon svega toga slijedi glasanje o opozivu.

>> RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

21:15 Unatoč najavljenom rasporedu, glasanje o opozivu još nije počelo

U Washingtonu je prošlo 15 sati, ali Zastupnički dom još nije prešao na konačno glasanje o opozivu Donalda Trumpa. 

Vođa većine u parlamentu, Steny Hoyer, rekao da će se konačno glasanje održati otprilike u 15 sati po lokalnom vremenu, ali ostalo je još 10-ak minuta rasprave.

Nakon završetka rasprave, Dom će prijeći na glasanje. Očekuje se da će glasati za opoziv. 

20:53 Koliko senatorskih glasova je potrebno za Trumpovu smjenu? 

Pogledajmo malo unaprijed. 

Ako Donald Trump bude opozvan u Zastupničkom Domu (što se uvelike očekuje), idući korak je Senat. 

Tamo je potrebna dvotrećinska većina da bi Trump bio u potpunosti opozvan. 

S obzirom na to da je Senat podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca, svaki demokratski senator morat će glasati za opoziv, a za opoziv bi onda moralo glasati još 17 republikanaca. 

20:16 Oglasio se i Trump

Donald Trump je preko Bijele kuće reagirao na nemire u Washingtonu. 

“U svijetlu izvještaja o sve većem broju demonstracija, apeliram da ne smije biti nasilja, kršenja zakona i vandalizma bilo koje vrste. To nije nešto za što se zalažem i nije nešto za što se Amerika zalaže. Pozivam sve Amerikance da smanje napetosti i smire živce”, stoji u kratkom priopćenju. 

20:05 Najmanje šest republikanaca glasat će za opoziv Trumpa

Ovo su republikanci koji će glasati za Trumpov opoziv: Dan Newhouse (Washington), John Katko (New York), Jamie Herrera Beutler (Washington), Adam Kinzinger (Illinois), Fred Upton (Michigan), Liz Cheney (Wyoming). 

20:00 Republikanac blizak Trumpu tvrdi da Demokrati forsiraju opoziv

Republikanac Jim Jordan, blizak Trumpu, optužio je Demokrate da forsiraju opoziv koji je zapravo počeo odmah nakon Trumpove inauguracije 2016.

“Zašto? Zbog politike i zbog toga što žele izbrisati predsjednika”, rekao je Jordan za govornicom.

19:56 Republikanac iz Washingtona glasat će za Trumpov opoziv

Zastupnik iz savezne države Washington Dan Newhouse glasat će za Trumpov opoziv. 

“Moje kolege su odgovorne što nisu osudile izgrednike”, kaže Newhouse dodajući kako su za to svi odgovorni. 

“Svi moramo biti bolji. Članci o opozivu su manjkavi, ali to neću koristiti kao izgovor. Nema opravdanja za Trumpove postupke”, zaključio je uz pljesak Demokrata. 

19:52 Vođa Republikanaca u Zastupničkom Domu: Trump je odgovoran za napad na Kapitol

Vođa Republikanaca u Zastupničkom Domu Kevin McCarthy rekao je da je Trump odgovoran za napad na Kapitol, ali da bi njegov opoziv bio pogreška. 

“Predsjednik snosi odgovornost za napad rulje na Kapitol. Taj napad je bio nedemokratski, neamerički i kriminalan”, rekao je McCarthy. 

Ipak, kaže kako bi njegov opoziv u SAD-u izazvao samo dodatne podjele i pozvao zastupnike da se usredotoče na ujedinjenje Amerikanaca. 

19:37 “Ponovni opoziv Trumpa izazvao bi razdor u Republikanskoj stranci i SAD-u”

Jeff Van Drew, republikanac iz New Jerseyja, rekao je da će opoziv predsjednika Donalda Trumpa “slomiti” zemlju. 

“Bili smo ovdje i prije. Već smo to učinili. Nije uspjelo. Razbili smo našu naciju, a Kongres mora biti ljepilo koje započinje ujedinjavanje svih”, rekao je Van Drew. 

19:23 Barem 20 tisuća vojnika bit će raspoređeno u Washingtonu uoči inauguracije

Najmanje 20 tisuća vojnika Nacionalne garde bit će raspoređeno kako bi zaštitilo Washington uoči inauguracije Joea Bidena idući tjedan. 

“Mislim da možete očekivati preko 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde po gradu”, rekao je šef tamošnje policije Robert Contee. 

Najava dolazi tjedan dana nakon što je rulja Trumpovih sljedbenika probila u Kapitol gdje će Biden biti inauguriran iduće srijede. 

Unatoč prijetnjama, Biden kaže da se ne boji položiti zakletvu ispred stepenica u Kapitolu. 

18:40 Pelosi: Trump je opasnost za naciju koju svi volimo

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

“Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o ‘impeachmentu’ republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutanje teroriste”.

18:30 Počinje rasprava o samom opozivu

Procesno glasanje i glasanje za razmatranje rezolucije o opozivu je prošlo. 

Zastupnici su počeli raspravljati o samom opozivu. 

18:24 Pelosi zahvalila vojnicima što čuvaju Kapitol

Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi zahvalila je postrojbama Nacionalne garde koje danas čuvaju Kapitol od potencijalnih napada dok zastupnici glasaju o opozivu Donalda Trumpa.

18:10 Neki građani zbog inauguracije napuštaju grad

Pojedini građani Washington D.C.-a odlaze iz grada zbog vijesti o potencijalnim neredima koje bi mogli izazvati Trumpovi prosvjednici. 

Dan Nejfelt, koji živi u četvrti Navy Yard, kaže da su se neki od nereda dogodili blizu njegove kuće. 

“Bombe su pronađene uz put gdje šetam psa. To su ozbiljne stvari”, rekao je Nejfelt za CBS. 

Planira napustiti grad i idući tjedan će s obitelji provesti u drugoj saveznoj državi.  

18:03 Što se dosad dogodilo? 

Zastupnici su stigli na Kapitol i raspravljali o pravilima koja će regulirati današnju raspravu o opozivu. Uskoro će krenuti i rasprava o članku u kojem se tvrdi da je predsjednik Donald Trump poticao svoje pristaše na nasilno svrgavanje vlasti. 

Demokrati, koji kontroliraju Zastupnički dom, imaju dovoljno glasova kako bi opozvali Trumpa drugi put. 

Trenutno su sve oči na republikancima. Ako Trump bude opozvan u Domu, Senat će održati raspravu u kojemu bi Trumpu mogao zabraniti da se ikad više kandidira za predsjednika. Ipak, šanse za to su vrlo male s obzirom na to da republikanci drže Senat.

17:45 Zaključen prvi dio proceduralnog glasanja

Zastupnički dom upravo je zaključio svoje prvo proceduralno glasanje u vezi članka o opozivu Donalda Trumpa. 

Dom je za navedeni članak, a sad je na redu drugo proceduralno glasanje o rezoluciji. Nakon što to bude gotovo, glasat će se o finalnom opozivu. Očekuje se da će ono početi u 21 sat po hrvatskom vremenu.  

17:40 Vođa većine u Senatu je za Trumpov opoziv?

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell navodno je za Trumpov opoziv, kaže za CNN izvor iz republikanske stranke upoznat s McConnellovim stavovima u vezi trenutne situacije. 

17:37 Američka vojska u Kongresu prvi put nakon građanskog rata

Sinoć su prvi put nakon Američkog građanskog rata savezne trupe spavale na Kapitolu kako bi ga zaštitile od mogućeg nasilja. >> OPŠIRNIJE 

17:15 Član rulje koji je nosio majicu s natpisom “Camp Auschwitz” uhićen u Virginiji

Izgrednik iz Washingtona, Robert Keith Packer, koji je uhvaćen kako nosi majicu s kapuljačom na kojoj piše “Camp Auschwitz” uhićen je jutros u Virginiji. 

16:45 Zastupnički dom glasa o članku o opozivu

Zastupnički dom upravo glasa o članku o opozivu, a članovi sada bilježe svoje glasove. Važno je istaknuti kako ovo nije glasanje za sam opoziv – ti rezultati će biti poznati tek za nekoliko sati. 

16:30 New York će poništiti ugovore s Trumpovom organizacijom

New York će poništiti ugovore s Organizacijom Trump koji joj godišnje donose 17 milijuna dolara, izjavio je gradonačelnik Bill de Blasio, optuživši predsjednika Donalda Trumpa da je huškao svjetinu na prošlotjedni upad u Kapitol. >> OPŠIRNIJE

16:27 Republikanska zastupnica: Nasilja ima na obje strane

Nancy Mace, zastupnica iz Južne Karoline kaže kako svi moraju odgovarati za ono što se dogodilo. 

“Uvijek je vrijeme za učiniti ono što je ispravno”, rekla je Mace, citirajući Martina Luthera Kinga mlađeg. 

“Ako je Kongres ozbiljan u vezi podjela, onda obje strane moraju prepoznati da postoji nasilje s obje strane”, rekla je. Poziva zakonodavce da priznaju da postoji problem te da prestanu biti dio problema. 

16:24 Trenutno stanje u Zastupničkom Domu

U tijeku je sastanak Zastupničkog doma – drugi put glasaju za opoziv predsjednika Donalda Trumpa. 

Trenutno se raspravlja o člancima koji reguliraju opoziv. Očekuje se da će rasprava trajati oko sat vremena.

Nakon rasprave, Dom glasa o članku o opozivu. Nakon što usvoje članak, završava se rasprava, a konačni rezultati glasanja trebali bi se znati oko 22 sata po hrvatskom vremenu. Ipak, zbog specifičnih uvjeta, rezultati bi mogli doći i kasnije. 

16:08 Nancy Pelosi stigla u Kongres

Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi upravo je stigla na sjednicu. Novinarima nije dala nikakav komentar, a pri ulasku je pričala na mobitel. Također, viđena je kako prolazi kroz nove detektore metala koji su instalirani jučer. 

16:04 Današnji raspored procesa 

Zastupnički dom nastavlja s glasanjem. Evo približnog rasporeda kako bi se dan mogao odigrati. Glasanje u Zastupničkom domu traje duže nego obično zbog mjera u vezi koronavirusa. 

U 17:15 počinje tehničko glasanje o samom prijedlogu i moglo bi potrajati oko sat vremena. U 18:30 počinje dvosatna rasprava, a u 21:00 počinje glasanje o samom opozivu Trumpa. Rezultat se očekuje otprilike sat vremena nakon početka glasanja. 

15:48 “Opoziv će izazvati daljnje podjele”

Republikanski kongresmen Tom Cole kaže kako će opoziv među Amerikancima izazvati još više podjela. 

Kaže kako je napad rulje na Kapitol bio najmračniji dan u njegovoj karijeri, ali da sada, kada je predsjednik priznao i potvrdio pobjedu Joea Bidena, ishitreni opoziv neće pomoći naciji da napreduje. 

“Ne mogu se sjetiti ničega što će uzrokovati daljnju podjelu više od puta na kojem se trenutno nalazimo. Umjesto da se raduje novoj administraciji, većina pokušava izravnati račune sa starom”, rekao je Cole. 

15:43 “Raspravljamo na mjestu zločina”

Predstavnici Zastupničkog doma vratili su se s pauze. 

“Raspravljamo o ovoj povijesnoj mjeri na stvarnom mjestu zločina i ne bismo bili ovdje da nije bilo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Čudo je što više ljudi nije umrlo. Nikad neću zaboraviti ono što sam vidio kada sam pogledao u oči tim napadačima. Vidio sam zlo”, rekao je demokrat Jim McGovern. 

15:40 Demokrat iz Zastupničkog doma: Trump je poticao bijes nasilne rulje

Demokratski zastupnik Jim McGovern, otvorio je sjednicu Doma s nekoliko primjedbi o onome što se dogodilo 6. siječnja u Kapitolu te o ulozi Trumpa i njegovih saveznika napadu na Kapitol. 

“Donald Trump i njegovi saveznici potpirivali su bijes nasilne rulje”, rekao je McGovern. 

15:29 Američka vojska podsjeća vojnike da ostanu “apolitični”

Nakon napada na Kapitol američka vojska poslala je poruku svojoj zajednici – uključujući vojnike, civilne radnike i članove njihovih obitelji. 

“Branimo prava svakog Amerikanca i štitimo uloge naših demokratskih institucija. Podsjećamo sve vojnike i civile da poštuju apolitične standarde vojske. Od svih pripadnika američke vojske očekuje se da slijede zakon i čine ispravne stvari, bez obzira na to jesmo li u uniformi ili izvan nje”, stoji u pismu koje su napisali vodeći ljudi američke vojske. 

15:25 Glasanje će potrajati zbog protokola povezanog s koronavirusom

Zastupnički dom počeo je zasjedanje i uskoro kreće postupak opoziva. Rezolucija o opozivu o kojoj će Dom danas glasati tereti Trumpa u vezi s njegovom ulogom u prošlotjednoj pobuni u Kapitolu. Očekuje se da će prva rasprava trajati oko sat vremena. 

Glasanje će potrajati zbog protokola povezanog s koronavirusom, a zastupnici moraju proći kroz detektore metala. 

Čak i u slučaju da Dom izglasa opoziv Trumpa, on će najvjerojatnije ostati na funkciji i vjerojatno završiti svoj mandat jer bi Senat trebao potvrditi njegovu smjenu. 

15:13 Analiza CNN-a: Trumpov turbulentni mandat završit će povijesnim drugim opozivom

“Sudbonosni trenutak kad Predstavnički dom Kongresa drugi put pokrene opoziv predsjednika Donalda Trumpa spadat će među ključne trenutke američke povijesti još dugo nakon što građana koji su proživjeli ove mučne i tragične dane više ne bude”, piše u svojoj analizi CNN. >> Opširnije

15:00 Zastupnički dom počeo sjednicu. Prvo rasprava o pravilima

Počelo je zasjedanje Zastupničkog doma. Utvrđuju se pravila po kojima će se voditi rasprava o opozivu. To bi trebalo trajati oko sat vremena.

Potom slijedi glasanje o utvrđivanju pravila.

14:55 Detektori metala na ulazu

Zastupnici će morati proći kroz detektore metala prije nego što krene rasprava. Osim zastupnika, isto će morati napraviti i svi njihovi suradnici, pomoćnici i zaposlenici Kongresa.

Oko Kapitola su jake, naoružane policijske snage i snage Nacionalne garde.

14:50 Ovo su republikanci koji su rekli da će glasati za opoziv

Sve više republikanaca okreće leđa Trumpu, a ovih petero javno je kazalo da će glasati za opoziv: John Katko, Jamie Herrera Beutler, Adam Kinzinger, Fred Upton i Liz Cheney.

14:45 Trump je prvi američki predsjednik protiv kojeg je dvaput pokrenut opoziv

Nijedan američki predsjednik nije se dvaput suočio s postupkom opoziva.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa opozvati u prosincu 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena. Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u veljači 2020.

Source link

Facebook Komentari