Seizmološka služba RH dobila po 20 novih seizmografa i akcelerografa

0
4
Potres


Seizmološka služba RH dobila je 20 kompleta novih seizmografa i akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka o potresima u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna koje će ovaj tjedan postaviti na petrinjsko seizmičko aktivno područje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiralo je nabavku opreme za Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), resorni ministar Radovan Fuchs u srijedu je obišao PMF i pogledao novu opremu.

“Želio bih se zahvaliti Seizmološkoj službi na svemu što je do sada odradila i napravila. Nažalost, Seizmološka služba je nekako samozatajna i na površini ispliva u nekim ne previše sretnim vremenima kada se događaju velike katastrofe ”, izjavio je ministar nakon predstavljanja opreme.

Dodao je da su instrumenti već ranije bili u pregovorima, a sada zbog brze realizacije već sutra idu na teren.

“Duboko sam uvjeren da je to početak. Sada je stiglo 20, a mi smo unutar proračuna Ministarstva ekspresno presložili i osigurali taj dio sredstava ”, izjavio je Fuchs.

Seizmološka služba pripreme novi je projekt vrijedan oko 100 milijuna kuna, koji je osigurano iz EU fondova. Fuchs vjeruje da će uspjeti izrealizirati sve ono administrativno što je potrebno kroz mjesec dana kako bi mogli nastaviti nabavljati dodatnu opremu.

“Prema tome što je Seizmološka služba u Hrvatskoj, imamo puno razloga da imamo jako dobru Službu, bila dovedena na onu razinu i rang kako je uobičajeno u nekim drugim zemljama”, poručio je.

Na novinarski upit zar bi se trebali dogoditi katastrofe ovih razmjera da bismo bili u rangu ostalih, ponovio je da su seizmolozi i inače samozatajni, a da obično trebaju biti glasniji.

“Trebali su imati tu opremu i puno ranije. Ono što smo sada mogli napraviti, učinili smo – Vlada i Ministarstvo reagirali su brzo. Zašto sam se morao dogoditi potres, nažalost nije jedina stvar gdje se mora iu izvanrednim okolnostima reagirati ”, poručio je.

Na komentar novinara da su seizmolozi ‘i prije deset godina vikali’ da imaju samo 17 poštarina, jednako kao i danas, Fuchs je odgovorio da treba pitati onoga tko je trebao reagirati prije 10 godina da su oni sada reagirali.

“Dobro je da imamo ovih dodatnih 20 poštarina, a imat ćemo ih daleko više i neće trebati postavljati pitanja zašto netko nije reagirao. Garantiram da ćemo reagirati je ostalo ”, obećao je Fuchs, dok je pak na pitanje nije upravo on bio resorni ministar prije 10 godina, uz smijeh uzvratio da ne zna zašto nije reagirao tada, ali da je sada.

Oprema nabavljena u rekordnom roku, dat će vrijedne podatke o naknadnim potresima u Petrinji

Dekan zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Planinić istaknuo je kako je oprema nabavljena u rekordnom roku.

“Ne sjećam se da je ikad Vlada tako brzo reagirala i stručne službe PMF-a. Misija fakulteta mijenja društvo znanjem, a ta oprema će se instalirati u epicentralna područja. Ona je mobilna i kroz tu opremu dobit će vrlo vrijedne podatke za naučiti kako se nositi s potresima u budućnosti ”, rekao je dekan Planinić.

Povukao je paralelu s koronavirusom istaknuvši da se io njemu trebalo učiti kako bismo se s njime znali nositi.

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić istaknula je kako su te instrumenti dobili inicijativu i podršku Vlade RH te je izrazila zahvalnost na brzoj nabavci opreme.

„Seizmološkoj službi i seizmologiji u ovom trenutku bilo je izuzetno važno da nam brzo dodijelite instrumente kako bi ih mogli čim prije postaviti na seizmičko aktivno područje, a sada je u Petrinju, kako bi što više saznali o strukturi zemlje ispod tog pogođenog područja“ , objasnila je.

Dodala je da će novi instrumenti ostvariti ono što su željeli – da od brojnih naknadnih potresa prikupe što više informacija o svemu što se trenutno događa. To je bitno, tumači, jer su seizmološki instrumenti jedini instrumenti kojima se mogu vidjeti unutrašnjost zemlje.

„Sve što znamo, znamo jedino pomoću seizmoloških instrumenata koji nam donose informacije“, istaknula je Ivančić, dodavši da su uzbuđeni zbog novih instrumenata.

Kao primjer koliko su ti instrumenti bitni navela poznati su pokupski potresi iz 1909. godine. Andrija Mohorovičić je zahvaljujući prvim instrumentima koji su došli u Zagreb 1906. godine, imao zapise tog potresa, na osnovu kojih je otkrio diskontinuitet brzine između Zemljine kore i plašta.

Podsjetila je da imaju 17 stalnih seizmoloških postaja, što je premalo zbog specifičnog geografskog položaja Hrvatske s BiH u sredini. Novi instrumenti su važni jer su mobilni te ih mogu relativno brzo razdvojiti na mjestima gdje će seizmička aktivnost biti aktivna, što prije prije jačeg potresa.

Što se tiče funkcija dobivenih instrumenata, seizmografi bilježe i najslabije trešnje tla, a akcelerografi su sposobni zapisati jake trešnje tla.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad | i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari