Raspudić o Banovini i Baniji: “Bacili su kost da se svađamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven”

0
4
Raspudić o Banovini i Baniji:

Gost RTL-a Danas je saborski zastupnik Nino Raspudić, član stranke Most, koji komentira aktualnu situaciju u Hrvatskoj.

Raspudić inače predaje i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pa je dao mišljenje o polemici Banija-Banovina.

Moji kolege kroatisti su bili jasni: u hrvatskom standardnom jeziku ispravno je reći i jedno i drugo, a u srpskom samo Banija. E sad tu ulazi i sociolingvistika koja kaže da je do negdje 30-ih godina 20. stoljeća prevladavao oblik Banovina, a da je onda u vrijeme koje se politički veže za srpsku dominaciju prevladavalo Banija, nakon 90. opet Banovina. Ali ono što mislim da je tu važno reći je da smatram da se radi o jednom spinu vladajućih, s tog famoznog partijskog sastanka je iscurilo samo ono što su oni željeli da iscuri. Mislim da je u javnost bačena kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven, da ne bismo govorili o golemim problemima na području Banovine i propustima vladajućih. – poručio je Raspudić.

Kaže da se Most zalaže za istražno povjerenstvo

Most podržava osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu.

U ovom trenutku je nama najvažnije donijeti pomoć donošenju najkvalitetnijeg rješenja za obnovu, ne samo za Banovinu nego i Zagreb, koji vidimo deset mjeseci stoji na mjestu. Ovo je jedna sporedna stvar, ali važna prije svega da vrati povjerenje ljudima koji će se sutra vraćati u obnovljene kuće da mogu biti sigurni da im se neće dogoditi ono što se dogodilo dijelu njih u ovom potresu. Istražno povjerenstvo nije lov na vještice i smatram da nakon što je Hrvatska pretrpjela strašnu agresiju, da je osiromašena prvih poslijeratnih godina napravila veličanstven posao u obnovi, radi se o 150.000 kuća. – izjavio je Raspudić.

Imamo jasne argumente zašto je potrebno povjerenstvo, a vladajući ako su spremni pretrpjeti takvu političku štetu i poslati jako lošu poruku hrvatskim građanima, a to je da imaju nešto protiv istraživanja očitog kriminala kod dijela obnovljenih kuća, onda i dalje preuzimaju moralnu i političku odgovornost za prikrivanje tih stvari. – dodao je.

Kaže da je neumjesno da se zastupnici cijepe preko reda

U ponedjeljak je na rasporedu i cijepljenje saborskih zastupnika.

Iskreno moram reći da nigdje u Europi nisam vidio sličan primjer. Vidio sam primjere da par najistaknutijih ljudi, premijer, predsjednik, pa i Papa nekome potrebnijem uzima cjepivo da pošalje širu poruku. Međutim, ovo da se cijepi preko 100 ljudi ispred prioriteta mi je neumjesno. – rekao je Raspudić.Source link

Facebook Komentari