Liječnička i Ljekarnička komora upozoravaju na lažne oglase

0
2
Liječnička i Ljekarnička komora upozoravaju na lažne oglase


Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) upozorile su u srijedu na sve češće pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama, te su pozvale građane da se ne nasjedaju na oglase o lažnim pripravcima.

Također su pozvane nadležne institucije da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima.

Iz KLK-a i HLJK-a pojašnjavaju kako se u oglasima i tekstovima o lažnim pripravcima često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika.

Ističu da je stanje posljednjih mjeseci eskaliralo, a oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali su velikim interesom građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

„Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokuje smrt“, naglasio je dr. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu opisivati ​​svojstva koja imaju isključivo lijekove, navodi se u priopćenju.

Iz HLK-a i HLJK-a podsjećaju da je proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko regulirana djelatnost, koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama.

„Zavaravajuće oglašavanje nekih proizvoda kojim se zaobilaze zakonski propisi, a građani namjerno dovode u zabludu, predstavlja izravnu ugroženost zdravlja naših građana i ugroženost javnog zdravlja u Hrvatskoj“, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pozvala je pacijenta da kupuje samo proizvode koji su registrirani za promet u Republici Hrvatskoj te su prošli sve potrebne registracijske postupke i provjeru kvalitete.

Prijave Komora nadležnim institucijama

Komore, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavili su se postupno nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji.

Obje komore najavljuju da će se zaštititi zdravlje građana, obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuju donošenje preporuke elektroničkim medijima vezano uz ove opasne primjere lažnog oglašavanja.

Liječnika i Ljekarnička komora ujedno pozivaju nadležne institucije, uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva u konačnici i Ministarstvo kulture i medija RH, pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji – da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad | i društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari