Apel Vladi: “Tražimo povrat PDV-a za donacije”

0
2
Apel Vladi:

Smatraju da je svima jasno da su građani Republike Hrvatske donirali sredstva za obnovu pogođenog područja, a ne za punjenje državnog proračuna. Ističu da su već nekoliko puta dopisima i apelima u medijima tražili da se država odrekne naplate PDV-a na donirana sredstva i robe, što je na kraju i učinjeno.

Međutim, smatraju da je nužno da se plaćeni PDV vrati na račune humanitarnih akcija.

Njihov glavni motiv je da se što više sredstava namijeni upravo građanima Sisačko-moslavačke županije. Naime, obnova i izgradnja domova, gradova, sela i ostalih objekata proces je koji će potrajati. Upravo iz tog razloga, želimo ga ubrzati dodatnim sredstvima.

Ako država uzima znatan dio sredstava, onda je jasno da manje novca ostaje za građane pogođenih područja. Osim što smatramo da PDV treba ukinuti za sve donacije, traže i da država vrati PDV koji su humanitarne udruge i akcije morale platiti do sada.

– Ističemo da je UGP za kupnju 20 stambenih kontejnera platio dobavljačima 173.569 kuna PDV-a. Primjerice, s tim iznosom mogli smo kupiti još barem četiri stambena kontejnera. Još najmanje četiri obitelji bile bi na sigurnom i imale bi krov nad glavom. S obzirom na to da je vrijeme nepovoljno i da ljudi još uvijek čekaju obnovu svojih kuća, sigurni stambeni kontejneri predstavljali bi značajnu pomoć.

Ministarstvo financija je već najmanje dva puta vratilo uplaćeni iznos PDV-a. Radi se o akciji “Vratimo Palčiće u Petrovu” te nedavno Hrvatskom Caritasu za kupovinu stotinu stambenih modula. Udruga Glas poduzetnika smatra da bi jedino korektno bilo to isto učiniti za druge humanitarne udruge i akcije. Građani su u protekla dva tjedna mogli vidjeti snagu i zajedništvo, za koje su prvenstveno zaslužni volonteri, građani te humanitarne udruge i akcije iz svih krajeva Hrvatske. Vrijeme je da se sredstva daju onima kojima su doista potrebna! – stoji u priopćenju.

– Građani i tvrtke su humanitarnim udrugama i humanitarnim akcijama donirali oko 20 milijuna kuna s namjerom da ta sredstva budu iskorištena za nabavku kontejnera i obnovu kuća građana koji su ostali bez svojih domova. Ako se ne odobri povrat poreza, svi moramo biti svjesni da će 20% doniranih sredstava otići kao PDV u državnu kasu. Apeliramo na ministra financija da u ovom slučaju stavi interes pogođenih građana ispred interesa punjenja državnog proračuna. – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.Source link

Facebook Komentari