Sabor otvorio mogućnost kažnjavanja: 500 kuna za nepravilno nošenje maske, do 10 tisuća kuna za organiziranje zabave

0
4
NAJVIŠE DO SADA U Splitsko-dalmatinskoj županiji 548 novih slučajeva, dvije osobe preminule

Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Zakon uključuje obvezu pravilnog nošenja medicinske ili maske za lice, zabranu održavanja javnih i privatnih događanja te okupljanja.

Kazna za fizičku osobu koja nepravilno nosi masku za lice iznosit će 500 kuna. Tko organizira privatnu zabavu mogao bi olakšati novčanik u iznosu do 10 tisuća kuna. Vlasnik privatnog posjeda koji organizira ili dopusti privatno okupljanje mogao bi platiti od pet do 10 tisuća kuna.

Mjere će provoditi policija, Državni inspektorat te civilna zaštita, a iz Vlade ponavljaju da nije poanta punjenje blagajne već prevencija i pridržavanje mjera.

Policija izmjenama Zakona nije dobila nove ovlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pa ponovno ustvrdio da policija neće ulaziti u stanove s obzirom da je dom Ustavom zaštićena kategorija.Source link

Facebook Komentari