SAD kaže da je samit UN-a o covidu-19 pozornica za kinesku ‘propagandu’

0
2
U Srbiji potvrđen 7.041 novi slučaj koronavirusa, preminula 61 osoba


SAD je u srijedu ustvrdio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji covida-19 osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi “propagandu” što je rasplamsalo višemjesečnu previranju u tom tijelu između svjetskih sila.

U četvrtak počinje dvodnevni sastanak Opće skupštine UN-a na kojem će sudjelovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Alexa Azura i kineskog ministarstva vanjskih poslova Wanga Yija, a video izjava čelnika unaprijed je snimljena.

Visoki američki dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je posebna sjednica 193 člana Opće skupštine trebalo održati ranije, da je ona “osmišljena da služi Kini” i požalio se da će pitanja na raspršivanju panela u petak biti ograničena.

Kina će iskoristiti u svoju korist, rekao je dužnosnik, dodajući: “Očekujem da će od ova dva dana napraviti vrlo, vrlo učinkovitu propagandnu predstavu.”

Glasnogovornik kineske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorkuu rekao je da američka “politizacija tog pitanja nije u interesu međunarodnih zajednica”.

Ne imenujući Sjedinjene Države, glasnogovornik je rekao: “Ako određena zemlja inzistira, opet će se naći izolirana i završiti neuspjehom. Kina će ojačati komunikaciju i suradnju s drugim državama članicama i dati pozitivan i konstruktivan doprinos.”

Američki predsjednik Donald Trump srezao je financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije ove godine i objavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi optužbom da ona marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo.

Povlačenje SAD-a trebalo bi stupiti na snagu u srpnju sljedeće godine, ali izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da će povući taj potez.

Dužnosnici Trumpove administracije rekli su kako očekuju da će Peking ovaj tjedan u UN-u iznijeti priču da je virus postojao u inozemstvu prije nego što je otkriven u kineskom gradu Wuhanu prošle godine, a tu tvrdnju WHO smatra “pukim nagađanjem”.

Napetosti koje su dugo tinjale između SAD-a i Kine u Ujedinjenim narodima uzavrele su zbog pandemije i iznijele na svjetlo dana napore Pekinga za većim multilateralnim utjecajem kao izazov tradicionalnom vodstvu Washingtona.

N1 pratite putem aplikacije za Android | iPhone / iPad | Windows| ja društvenih mreža Cvrkut | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari