Parliament talks bill on protection of population against infectious diseases

0
2
Parliament talks bill on protection of population against infectious diseases


Parlament je u srijedu raspravljao o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvode kazne za nepoštivanje mjera za zaštitu od COVID-19, koje vladajuća većina podržava, a oporba smatra zakašnjelima.

Ministar zdravstva Vili Beros rekao je da su mjere uravnotežene i da su namijenjene zaštiti zdravlja i života građana te da će biti na snazi ​​sve dok traje odgovor na pandemiju.

Naglasio je da mjere uključuju obvezno nošenje zaštitnih maski kako bi se spriječio prijenos bolesti.

Mjere uključuju zabranu javnih događanja i okupljanja te privatna okupljanja. Njihovo kršenje kaznit će se sukladno Zakonu o prekršajima, a poštivanje istih provjerit će policija i Državni inspektorat, rekao je Beros.

Kazao je da je vladin stav da na početku sljedećeg zasjedanja parlament treba izvijestiti o provedbi mjera i aktivnosti u borbi protiv COVID-19.

Nove mjere potrebne su u borbi protiv koronavirusa, a predloženi amandmani čin su prilagodbe na nove okolnosti u korist svih, rekao je Beros dodajući da mjere nisu ograničavale slobode, nisu predstavljale dvostruka mjerila i nisu politički motivirani.

Usvojeni su kako bismo mogli upravljati epidemijom na najbolji mogući način, spriječiti širenje bolesti i omogućiti brzi oporavak nacije i zdravstvenog sustava, rekao je Beros, ističući važnost osobne odgovornosti i solidarnosti.

Odbacio je izvještaje da će novi propisi policiji dati dodatne ovlasti, omogućujući im ulazak u domove građana i brojanje prisutnih ljudi.

Na pitanje zastupnice Sandre Benčić iz zeleno-lijeve koalicije osjeća li se politički odgovornom za trenutnu situaciju, rekao je da je imala prednost unatrag i da je vlada pokušala uspostaviti ravnotežu između zdravstvene zaštite i gospodarske aktivnosti.

Nijedna zemlja nema čarobni recept, radili smo u skladu s profesionalnim standardima i prilagođavajući se okolnostima, rekao je.

Na pitanje socijaldemokratskog zastupnika Arsena Bauka je li se mogao predvidjeti trenutni rast zaraza, Beros je rekao da to nije moglo biti matematički određeno.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj rekao je da je povjerenje građana u nacionalni tim za odgovor na COVID-19 iznevjereno jer je tim donosio političke i kontradiktorne odluke, dok je Beros odgovorio da vlada ne želi kazniti građane, već spriječiti širenje epidemije.

Source link

Facebook Komentari