Kopno postalo more: Vela Njiva, Imotski i Trilj kišni rekorderi, očekuje se zamućenje vode u Splitu i okolici

0
4
Kopno postalo more: Vela Njiva, Imotski i Trilj kišni rekorderi, očekuje se zamućenje vode u Splitu i okolici

U razdoblju od 24 sata Dalmacija je i na kopnu postala pravo more. Enormne količine oborina stvorile su kaos, auta su ostala uronjena u ogromne lokve, vatrogasci su ispumpavali vodu iz brojnih objekata, Splićane kao da je najavljivana promjena vremena iznenadila.

Nevjerojatno izgledaju i službeni podaci. Apsolutni rekord je mjesto Vela Njiva kod Srijana u kojoj je u 24 sata palo više od 180 litara kiše po kvadratnom metru, u stopu su i Imotski sa 150 litara te Trilj koji je ‘plovio’ uz 133 litre po četvornom metru.

Solin, Split, Makarska, Dugopolje i Kaštela imali su slične padaline, više od 100 litara kiše po četvornom metru, nešto povoljniju situaciju imao je Sinj.

Voda na istoku Splita nije za piće, gotovo je pa vjerojatno da većina domova u Splitu i Solinu tek od jutra će iz slavina imati zamućenu vodu, dok se ne potroši zaliha iz spremišta. Parametri mutnoće su čak pet puta veći od dozvoljenih.

Dodajmo kako su vatrogasci, koji su djelovali na području Splita, imali dvadesetak intervencija ispumpavanja te još tri u kojima su uklanjali granje s prometnica.Source link

Facebook Komentari