Đikić: ‘Mjere neće djelovati, ulazimo u konfuzni lockdown’

0
2
Đikić: 'Mjere neće djelovati, ulazimo u konfuzni lockdown'
Sadašnje mjere neće djelovati jer su posljedica odugovlačenja i političkih manipulacija, smatra profesor Ivan Đikić u razgovoru za portal HRT-a.

Profesor Đikić smatra da je jedan od ciljeva odugovlačenja posljednja tri tjedna uvođenja potrebnih mjera za suzbijanje širenja zarazom koronavirusa i bolesti koju izaziva, Covid-a 19, bio taj da se može organizirati kolona u Vukovaru i da političari tamo mogu pobrati političke bodove. Duboko sam razočaran i izjavama liječnika članova Stožera, posebno kolegice Markotić, koja je do sada većinom održavala stručnu točnost i liječničke standarde unutar Stožera, kaže Ivan Đikić.

Takvo kašnjenje donošenja strožih mjera i loša komunikacija strateških mjera i njihovog uvođenja odrazit će se na širenje pandemije, govori Ivan Đikić.
– Naravno da hoće, nažalost, vrlo negativno. Gubici u ljudskim životima do kraja prosinca bit će u tisućama, a gospodarske posljedice ne mogu niti predviđati. Bojim se da će stradati privatni sektor, manji poduzetnici, oni koji nisu povezani s vladajući političkim strukturama, a posebno nezaštićeni su radnici i socijalno ugroženi. Ali to ne bi trebalo biti tako jer građani su voljni sudjelovati i žrtvovati se, samo ako vide pravilan smjer ispred sebe. Vremena za uvođenje dobrih i kvalitetnih mjera koje bi uistinu spriječile širenje epidemije imamo sve manje i očekujem da se premijer Plenković obrati javnosti s točnim opisom mjera na dulji rok. Nejasno je zašto premijer Plenković izbjegava ponuditi ozbiljan strateški plan u Hrvatskoj – brojni premijeri drugih zemalja već su to davno učinili i iskreno iskomunicirali s građanima kamo se ide i koji je smjer borbe s pandemijom.
Hrvatskoj u ovoj krizi treba i praćenje točnih zdravstvenih i ekonomskih podataka, dodaje prof. Đikić.
– Postoji dosta mjera koje nam mogu pomoći ako se dobro organiziramo. Prije 4 tjedna apelirao sam da Vlada okupi stručnjake iz svih područja (zdravstva, znanosti, tehnologije, ekonomije, komunikacija, socijale, statistike), nudio sam i svoju pomoć i zajedno bismo s ministrima gospodarstva, financija, socijalne skrbi, znanosti i zdravlja mogli napisati Strategiju RH u borbi protiv Covid-a 19. Na taj način već smo mogli imati plan za budućnost i dobro se pripremiti ne za dva tjedna nego za najmanje dva mjeseca, a s obzirom na tijek pandemije i činjenicu da virus ne kani stati mogli smo i bilo bi poželjno da smo napravili i plan do ljeta 2022.

Ne testiramo dovoljno već dulje vrijeme i tu prof. Đikić vidi jednu od najvećih grešaka Stožera.
– Oni nisu htjeli, nisu znali ili nisu smjeli tijekom ljeta pripremiti više mjesta testiranja, uvesti brže i jeftinije testove i stoga su danas podaci o širenju virusa jednostavno – nevjerodostojni. Cijelo ljeto su uvjeravali javnost da nije opasno da se virus širi ljeti, iako je nemoguće da nisu znali moguće posljedice. Imali su dovoljno vremena pripremiti testiranja do jeseni i zaštititi građane.
Prof. Ivan Đikić ima jasnu poruku i za građane. Tvrdi kako bismo trebali učiniti pritisak na vladajuće kako bismo konačno dobili jasnu i nedvosmislenu državnu strategiju.
– Oni će to donijeti jedino ako bude pritisak javnosti toliki da se boje izgubiti svoje pozicije. Lokalni su izbori u svibnju sljedeće godine i bit će dobar test za građane da iskažu svoju moć u demokratskim društvima. Tu prije svega apeliram na mlade da shvate da ovo nije bezazlena igra nebitnog virusa nego da njihova budućnost ovisi o sadašnjoj krizi. Jasno mi je da smo svi pod stresom i strahom no treba vjerovati podacima i znanosti. Ne smijemo dopustiti da Hrvatska preuzme Trumpovski način vladanja gdje je samo jedan čovjek uvijek u pravu koliko god stručnjaci ukazivali da se ide ukrivo.
Đikića veseli činjenica da je Amerika, posebno mladi i razumni građani u SAD-u, odlučila “pokazati prst dole takvoj manipulativnoj politici u SAD-u”.
– Takvu poruku trebamo poslati i našim političarima u RH. Tu se radi se o odgovornosti i našim očekivanjima od Vlade RH (bez obzira na njihovu političku pripadnost), a tu mislim na ovu, ali i druge Vlade koje moramo biti spremni kritizirati na temelju konkretnih činjenica i zahtijevati njihov bolji rad za sve građane. U ovakvim kriznim trenucima pogotovo kada su zdravlje i život građana u pitanju, Vlada se treba izdići iznad sebičnosti politike. Oni trebaju brinuti o zdravlju i interesu svih građana, rekao je Đikić za portal HRT-a.Source link

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime