Toronto naredio karantenu od ponedjeljka

0
4
Toronto naredio karantenu od ponedjeljka


Najveći kanadski grad Toronto i veći dio njegova predgrađa bit će pod karantenom od ponedjeljka zbog širenja covida-19, objavio je premijer Ontarija Doug Ford.

“Bit ću jasan: situacija je ekstremno ozbiljna i potrebne su daljnje mjere”, rekao je Ford novinarima u petak.

“S početkom u ponedjeljak, 23. studenoga u 12.01 sati u Torontu i Peelu stupa na snagu karantena”, kazao je.

Karantena, čija pravila uključuju zabranu privatnih okupljanja na zatvorenome, trajat će najmanje 28 dana a oni koji to prekrše morat će platiti kaznu od 750 kanadskih dolara. Okupljanje na otvorenom ograničit će se na 10 ljudi, što vrijedi i za mise, pogrebe i vjenčanja.

Frizerski i ostali saloni za njegu, teretane i kasina bit će zatvoreni. Škole ostaju otvorene, ali restorani i trgovine u kojima se ne prodaju nužne namirnice, radit će samo za preuzimanje i dostavu. “Ne možemo riskirati da preopteretimo bolnice”, rekao je Ford u trenutku u kojem je najnaseljenija kanadska pokrajina upravo prešla 100.000 zaraženih.

Premijer Justin Trudeau ranije je upozorio Kanađane da je pred njima “duga zima” i rizik kolapsa bolničkog sustava. “Kanite li ovaj vikend posjetiti prijatelje, možda ipak nemojte”, rekao je Trudeau. “Ako ste razmišljali da odete na proslavu rođendana ili na zajednički večeru – nemojte to činiti”, naglasio je.

Trudeau je rekao da Kanađani moraju poduzeti mjere opreza “jer nas vrijeme tjera u kuće”, kazao je. “Bit će gadno. Ali svjesni smo što moramo učiniti”, rekao je.

Kanada je u petak imala ukupno 317.000 zaraženih i 11.273 umrlih. U proteklih sedam dana u zemlji se dnevno zarazilo blizu 4800 ljudi a 65 je umrlo, što je oštar porast u brojkama. Bez dogovorenih mjera za zaustavljanje virusa, upozorio je Trudeau, predviđa se da bi dnevni broj zaraženih skočio na 60.000 do kraja prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Source link

Facebook Komentari