Lajkujte našu Facebook stranicu

Lajkujte našu Facebook stranicu

Zdravlje

Zašto se penzionisati kako biste mogli vježbati više nije luda ideja

Nedavno je bilo mnogo toga što se učinilo važnim da se u 40-im godinama trudite da se bavite sve od dementije do dijabetesa decenijama kasnije. Ali nove studije takođe sugerišu da možete propuštati prozor za fitnes srednjih godina i još uvek vidjeti važne prednosti ako počnete da vežbate u 60-im ili čak 70-im – kada penzioneri odjednom olakšavaju rad.

I prema jednoj studiji, barem se samo pomerate više u svojim 60-im godinama – recimo, prelaskom na kućne poslove ili uzimanjem hobija kao što je baštovanstvo – može značajno razlikovati vaše zdravlje. To istraživanje, upravo objavljeno u časopisu Američkog udruženja za srce, otkrilo je da su odrasli u svojim ranim 60-im, koji su povećali svjetlost do snažne aktivnosti i smanjili sedentarno vrijeme, poboljšali svoje šanse da održe svoje srce zdravim. Gledajući 1.600 britanskih volontera i merenje opšte fizičke aktivnosti i lakih fizičkih aktivnosti, kao što su baštovanje ili usisavanje, istraživači su otkrili da su oba tipa poboljšala funkciju krvnog suda, što je smanjilo rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Druga studija, ova s Medicinskog fakulteta u Wake Forestu, istražila je efekte vežbanja kod starijih odraslih koji su takođe bili gojazni, grupa koja istraživači primećuju u časopisima gerontologije se rijetko proučava u oblasti ishrane i vežbanja.

U svom radu učesnici studija uzrasta od 65 do 79 godina, koji su bili sedentarni, ali uglavnom zdravi pre studije, završili su supervizirane treninge četverodnevne nedelje, postepeno povećavajući sa 15 do 30 minuta sesije i nastavljajući na 20 sedmica. Istraživači su se fokusirali na fitnes kardiorespiratoriju, kako se mjeri VO2, što odražava na koji način telo snabdeva kiseonik mišićima tokom perioda vježbe. Kod onih koji su završili zadatak u treadmill-u, VO2 je porastao za 8 procenata. U onima koji su skočili na treadmill-u i umereno smanjili kalorije – što je ekvivalentno smanjenju količine hleba ili užitka na dan – vrhunac VO2 povećao se za skoro 14 procenata. Međutim, veći teret je bio kako su učesnici zaključili da povećanje nivoa vežbanja nije dovelo do manjeg zamora u njihovom svakodnevnom životu, već i na smanjenju nivoa prijavljene invalidnosti. Ovo je od ključnog značaja za pomaganje nekima od onih u gornjim granicama te starosne grupe da i dalje žive samostalno.

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *